Kuckó Épületburkoló Kereskedelmi és Szolgáltató BT

Hidegburkolás, takarítás, futárszolgálat, Egészségügyi szolgáltatások

6 burkolatgyilkos hiba, amit Ön is könnyen 
elkövethet burkoláskor... 


és a többezer forintot érő megoldás! 

Ugye, Ön nem akarja elkövetni ezeket a hibákat
csempézéskor és járólapozáskor? 

 

            Vízszigetelés hiányában a szomszédeos helyiségek beáznak
     A vízszigetelés hiánya a szomszédos helyiségek         beázásához vezet

 

A fürdőszobában hiányzik a vízszigetelés
A vízszigetelés kispórolásának következménye 

Fürdőszobák burkolásakor sokan kispórolják a vízszigetelést, aminek gyakori következménye, hogy a fürdővel szomszédos helyiségek, vagy az alsó szintek eláznak. Leverni a csempét, rendesen leszigetelni, újracsempézni és újrafesteni sokkal többe kerül! 

 

 

 

A csempék, járólapok, burkolólapok mennyiségét rosszul választják meg. Ha túl sok vesz, akkor csak feleslegesen a nyakán marad majd. Ha túl kevés lesz a lap, akkor pedig nehézkes és hosszú ideig tarthat a pótlás beszerzése! 

 

A különböző színű és eltérő burkolatokat kombinálva nagyon szép megoldásokat kapunk a fürdőszobában, a konyhában, vagy épp a nappaliban is. DE! Sokan nem figyelnek már arra, hogy a kiválasztott burkolólapok azonos méretűek, pontosabban azonos kaliberűek* legyenek! Ebből fakadóan a fugák vastagsága eltérő lesz és az eredmény is inkább bosszantó lesz, mint szép!


*Kaliber = A burkolólapoknak az egyik legfontosabb tulajdonsága. A csempék és járólapok egy konkrét típuson belül is több gyártósoron készülnek.

Emiatt az azonos típusú burkolólapok között is vannak méretbeli különbségek! Például egy 30x30 cm-es névleges mérettel rendelkező járólapnak a különböző gyártósorokon készült sorozatai lehetnek 29,6x29,6 cm és akár 30,1x30,1 cm méretűek is.

Ezeknek a méretbeli eltéréseknek a jelölésére vezették be a kaliber-számot, amit vásárlásnál érdemes ellenőrizni, hogy azonosak-e, ha több dobozzal vásárol csempét, vagy járólapot!

 

 

Sokszor a greslapokhoz* sima, "mezei" csemperagasztót választanak, hogy spóroljanak párszáz forintot, de ez később gorombán visszaüt! A sima ragasztó ugyanis nem tapad megfelelően a greslapokhoz. Az így lerakott padlóburkolat hamarosan elkezd kopogni, majd elválik az aljzattól és fel is jön! Így lehet újból előlről kezdeni az egészet! 


Rossz járólap választása a teraszra
Rossz járólapválasztás a teraszra*Greslapok = Rendkívül tömör szerkezetű, ezáltal kis vízfelvételű burkolólapok, amik kiválóan alkalmazhatóak kültérre is! Tömör szerkezete miatt ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a csapadéknak. A csekély vízfelvételük miatt ezekre mondjuk, hogy fagyálló járólapok.

 

 

 

 

Terasz vízszigetelése
A terasz szigetelésének hiánya ide vezetSokan elhagyják a vízszigetelést* a teraszokon, ezáltal a fugákon és a porózus (klinker, gránitlap, márvány) burkolólapok felületén a sókivirágzások (foltok) jönnek létre. Ez csökkenti az aljzat ellenállását a fagyási és olvadási ciklusokkal szemben, azaz a beton néhány rövid év alatt teljesen tönkremegy.


*Miért van szükség a teraszon vízszigetelésre?
A tartósan nedvességnek kitett épületszerkezeteket (mint pl. a terasz és az erkély) szigetelnünk kell a víz ellen ahhoz, hogy megakadályozzuk a burkolat felvállását, és megvédjük a betonszerkezetet.

A nedvesség érkezhet a fentről csapadék - hó, eső - formájában, vagy a felszín alól is(!) a talajpára és talajnedvesség miatt, melyek a talajvíz párolgásából adódnak.

A fugákon apró repedések, ill. az anyagbedolgozás hibáiból apró lyukak keletkeznek. Ezeket szabad szemmel nem is látjuk, de rajtuk keresztül a víz megtalálja az utat a falfelülethez. A kerámia alatti falfelület folyamatosan kapja a nedvességet, így a fal túloldalán, vagy épp az alsó szomszédunk mennyezetén rövid időn belül nemkívánatos vízfolt jelenik meg. Medencék, teraszok, erkélyek, stb. esetében a beton szerkezetei telítődnek nedvességgel, ami a téli időszakban fagyásveszélyessé válik. Hatására a medencék, teraszok, erkélyek kerámia burkolatai elválhatnak a betonszerkezettől. A betonszerkezet átázása miatt a teraszok és az erkélyek alsó felén a vakolat átnedvesedik, majd leválik.

Ezeknek a kijavítása messze meghaladja vízszigetelés költségét.

 

 

 

Csempézési tanácsok
Rossz ragasztóválasztás eredményeSokan abba a hibába esnek, hogy a párszáz forinttal olcsóbb ár miatt nem a megfelelő rugalmasságú ragasztót választják. Ezért látni gyakran olyat, hogy a burkolat egyszerűen elválik a ragasztótól, a fugán pedig repedések keletkeznek. Ennek az oka, hogy nyáron a nappali tikkasztó hőség és az éjszakai hűvösebb idő ingadozásából eredő hőmozgást az olcsóbb, nem megfelelő rugalmasságú ragasztók nem tudják lekövetni. Az őszi esőzések és a téli olvadások folytán ezeken a repedéseken a víz, könnyedén beszivárog és ez tovább roncsolja a burkolatot. Ezért a teraszhoz érdemes nagy rugalmasságú ragasztót választani elsőre is!


Bosszantó hiba, amikor a a sarkokat is normál, egyszerű fugázóval fugázzák ki. Ugyanis minden épület mozog, amit a fugának követnie kell. Sima, normál fuga esetén ez nem történik meg, aminek a következménye, hogy a fuga megreped. Ez főleg beltérben okoz negatív élményt, amikor egy vadonatúj burkolat szélein a fuga végig van repedve. Kültérben ráadásul azon kívül, hogy egy kevésbé esztétikus látvány, a megrepedt fugák beszivárgási lehetőséget biztosítanak a csapadékvíznek a burkolat alá is! Ebből vizsont már komoly károk is származhatnak a későbbiekben. Teraszon jelentheti akár a teljes burkolat cseréjét is! 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 14
Heti: 49
Havi: 380
Össz.: 55 991
Oldal: 6 burkolatgyilkos hiba
Kuckó Épületburkoló Kereskedelmi és Szolgáltató BT - © 2008 - 2019 - kuckobt.hupont.hu